Er kwam deze week een vrouw in de praktijk die het idee had dat iedereen om haar heen lekker in zijn/haar vel zit. Op social media en in haar omgeving leek alles happy en gelukkig. Zij schaamde zich omdat ze angsten had. Ze durfde er niet over te praten met anderen. Het verhaal van deze vrouw staat niet op zichzelf.
Iedereen heeft wel eens een angstig gevoel. Of last van een donkere bui. Maar wat als dat gevoel niet meer weggaat? Een angststoornis of depressie kan je leven beperken.
Toch praten we er weinig over. En dat is jammer, want als we elkaar vragen of vertellen hoe het gaat, kunnen we elkaar beter begrijpen. Er samen over praten, helpt.
De angst die je draagt, hoef je niet te verbergen. Het kan gaan over piekeren, faalangst, verlatingsangst, paniekaanvallen, sociale angst, depressieve gevoelens of over een angststoornis.
Juist dit jaar wordt met de ‘Hey’- campagne extra aandacht gevraagd voor angst- en paniekstoornissen. Angst hoort bij het leven. Maar in Nederland heeft 1 op de 5 mensen last van angst in situaties zonder reëel gevaar. Dan hebben we het over een angst- of paniekstoornis. Voor sommigen zo erg, dat het hun leven beperkt.
Psychische gezondheid is voor veel mensen nog altijd een moeilijk onderwerp om over te praten. Hey is een campagne die psychische gezondheid bespreekbaar wil maken. Misschien zit je zelf niet zo lekker in je vel of ken je iemand anders die het moeilijk heeft. Hey helpt! Want een gesprek kan een eerste stap zijn naar een oplossing.
Een aantal voordelen van praten over je psychische gezondheid:
- Je hoeft je problemen niet meer te verbergen en hebt hier dus geen zorgen meer over
- Je omgeving durft ook sneller open te zijn tegen jou
- Je kan in de toekomst makkelijker om hulp vragen
- Je omgeving oordeelt vaak minder hard als ze weten wat er aan de hand is
Hoe lekker zit jij in je vel?
Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.
Pieker je veel, slaap je slecht of heb je veel stress? Slaap-, pieker- of stressklachten zijn de drie meest voorkomende problemen waardoor mensen minder lekker in hun vel zitten.
Daar ga je dan. Je hebt besloten om open te zijn over je psychische aandoening en de gevolgen ervan. Maar hoe doe je dat op een manier die bij jou past? En hoe ga je om met de reacties die je krijgt? Ken je iemand met psychische problemen? Een open gesprek hierover is veel waard.
Een leeg hoofd. Rust. Balans. Zeker zijn over jezelf. Positief denken. Je goed voelen. Dat is mentaal fit zijn. Wil jij weten hoe het is gesteld met je mentale fitheid?
Wil jij hier verandering in kunnen aanbrengen?
Jongeren en vrouwen
Vrouwen ontwikkelen vaker een angststoornis dan mannen (resp. 12,5% bij vrouwen tegenover 7,7% bij mannen). Vaak ontstaan angststoornissen al op jonge leeftijd, vanaf 15 jaar. Uit een recente peiling blijkt eveneens dat mensen met (signalen van) een angststoornis minder last hebben van hun stoornis wanneer zij hierover praten. Het zorgt ook voor meer begrip uit de omgeving van bijvoorbeeld vrienden en familie. Ook zij kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar maken door ernaar te vragen bij signalen.
Depressie
Depressie is een veelvoorkomende ziekte die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft. Het is niet altijd eenvoudig symptomen van een depressie te herkennen of een depressie bespreekbaar te maken..
Hulp nodig?
Hey kan het begin zijn van een oplossing. Maar het kan goed zijn dat je ook professionele hulp nodig hebt.
“Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken en dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…?”
‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’.
Wil jij erover praten en je angst aanpakken zodat je weer beter in je vel zit?
Interesse? Je mag vrijblijvend contact met me opnemen voor meer informatie.